Kinderen die te maken krijgen met verlies, door een overlijden of scheiding, worden geconfronteerd met een rouwproces. Dit proces kan er anders uitzien dan bij volwassenen of het idee van volwassenen.
Kinderen kunnen op allerlei manieren omgaan met hun verlies. Zoals veel of snel huilen- of helemaal niet- huilen, zich terugtrekken (stilletjes zijn), druk gedrag, onzindelijkheid, bed plassen, (weer) op een duim zuigen. Soms is er sprake van uitgestelde rouw (de reactie komt later) waardoor het onduidelijk voor de omgeving is waar het gedrag van het kind vandaan komt.
Uit bescherming voor de volwassenen kunnen kinderen hun vragen en gevoelens soms verborgen houden. Of zij kunnen de woorden (nog) niet vinden om zich uit te drukken op een manier die door de volwassenen begrepen wordt. Gelukkig zijn er veel manieren om gevoelens een plekje te geven waardoor het kind in zijn eigen tempo stappen kan maken in het rouwproces.
Integratieve kindertherapie & Rouwverwerking
In de therapie zijn diverse manieren om met aandacht naar het verdriet, de vragen, gedachten en gevoelens van het kind te kijken. Alle emoties die het kind ervaart mogen er zijn. Met behulp van verschillende spel- en begeleidingsvormen wordt het kind ondersteund om in zijn eigen tempo stappen te maken in het rouwproces. Dit alles in de veilige omgeving van de kindertherapiepraktijk. De therapie wordt afgestemd op de behoefte van het kind.
In de oudergesprekken, die in principe na iedere 5 sessies met het kind plaatsvinden, wordt afgestemd hoe het rouwproces van het kind verloopt en hoe ouders hiermee kunnen omgaan. Er zal ook aandacht zijn voor de verschillen in de rouwfasen van de gezinsleden. Deze zijn vaak voor ieder op een ander moment. Hierdoor kunnen gezinsleden zich eenzaam en onbegrepen voelen, zo ook de kinderen. Soms wordt onbedoeld vergeten dat kinderen ook in een rouwproces zitten en helpt het om uitleg te krijgen over dit onderwerp.